23-09-05

Van keukens en kachels

Maandag kachels gaan kijken, en een keuken gekocht. Kunnen hè?! Toonzaalmodel van 370cm breed, onder- en bovenkasten, toestellen van AEG (keramische kookplaat van 76cm, brede dampkap met bewegingssensor, koelkast van 160 cm (?) hoog en heteluchtoven), twee halogeenspotjes onder de kasten en inoxen plaat voor achter de kookplaat tegen de muur te bevestigen. En dat alles binnen ons budget!!
 
Ook wat interessante kachels gezien, maar voor het bedrag dat we daar misschien aan gaan besteden, moeten we toch iets langer nadenken dan vijf minuten.
 
Gevelreinigers gesproken die naar het huis kwamen zien. Ene mat de muren en trapte het af. De andere begon te kijken naar de dakgoten, verluchtingsroosters van spouwmuur, waterput die tegen de muur staat, cement onder de pannen enzovoort enzovoort. Moet het gezegd dat die laatste me meer vertrouwen inboezemde dan de eerste? Die wist tenminste waar hij mee bezig was, zag wat voor moeilijkheden of meerprijzen kon zorgen. Die andere zou het er waarschijnlijk achteraf wel bijrekenen... Spijtig genoeg is die vertrouwen inboezemende gevelreiniger ook de duurste. Maar ik vraag me af of de goedkopere achteraf niet nog vanalles gaan bijrekenen en op hetzelfde bedrag gaan uitkomen voor misschien een minder professionele uitvoering? Ik ga al die mannen nog een paar keer moeten opbellen en bestoken met vragen denk ik...
 
We gaan de living en de eetkamer waarschijnlijk wisselen van plaats. Moet de eetkamer dan niet aan de eetkamer grenzen? Neen. De keuken is groot genoeg om met z'n zessen in te eten als het moet, dus zeker als we maar met ons tweetjes zijn, gaan we in de keuken eten. In de eetkamer zullen we enkel zitten als er volk is, en dat zal niet alle dagen zijn. Wat zijn de redenen om de eetkamer en living te wisselen van plaats?
 
1. Dan ligt de living op de zonnige kant van het huis.
2. De eetkamer ligt dan op de noordkant, maar aangezien we er zelden zullen zitten, maakt dat niets uit.
3. We laten het grote raam van de eetkamer tot beneden doorlopen, zodat we eigenlijk een grote dubbele deur krijgen die uitkijkt op terras/tuin (als de koterij afgebroken is). Fijn om in de zomer open te zetten en zo binnen en buiten te lopen.
4. Dan ligt de living in het midden van het huis, wat maakt dat we de kachel ook in het midden van het huis kunnen zetten, en wat maakt dat we de eetkamer kunnen afsluiten met de dubbele deur, zodat we die niet hoeven te verwarmen als ze niet gebruikt wordt. Als we gedaan hebben met eten, kunnen we de keuken eventueel ook afsluiten en dan hoeft enkel de living volle bak verwarmd te worden. Tegen slapenstijd gaat dan de deur van de living naar de trap open, en gaat de warmte recht naar de slaapkamer. Ideale oplossing lijkt me.
 
Straks het raam van de eetkamer dus nog eens gaan opmeten tot op de grond dan, en doorgeven aan de ramenman om zijn offerte aan te passen.
 
We komen langzaamaan in de fase waarin we gaan beslissen wie de gevels en de ramen mag doen. Dan kunnen we hopelijk datums vastleggen en een iets concretere planning opmaken. (Nu kan dat niet, want heb al gemerkt dat sommige gevelreinigers volgeboekt zijn tot juni 2006, april 2006, december dit jaar... dus we zullen moeten zien...) Om het zekere voor het onzekere te nemen, willen we de gevels laten doen vóór de ramen, zodat de nieuwe ramen zeker niet beschadigd raken (hoe goed ze ze ook afplakken...). Dus alles hangt eigenlijk af van de timing van de gevelreinigers. Als dit nog een aantal weken duurt (wat erg waarschijnlijk is), geeft dat ons misschien de tijd de vloer op het gelijkvloers te bewerken/af te werken voor ze de ramen komen plaatsen (ramen worden langs binnen geplaatst, dus we moeten zeker zorgen dat tegen die datum het beton en/of de chappe en/of in het beste geval de tegels al bewandelbaar zijn...)
 
We ploeteren voort...
 
ps: het gaat dus om het raam op de foto. Ik vraag me af of het niet te megamegagroot gaat zijn als we het tot beneden doortrekken. Ik vind het raam nu al zo groot (klik op de foto voor een grotere versie. Het raam is al veel hoger dan de deur... Tja, veel licht zeker dan? En weids uitzicht als de koterij weg is? Straks nog eens irl gaan kijken...)


11:36 Gepost door Ikje | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

amaai wat een gedetailleerde plannen...ge zult het me nog ne keer moeten vertellen wat deze lettertjes zijn veel te klein ze :p

met een kahcel kun je ook bruin bakken :p

Gepost door: lord cms | 23-09-05

Waauw Al leuke plannen en nog véél werk in het vooruitzicht blijkbaar. Hebben jullie een streefdatum? Wil je misschien wat meer info doormailen over je renovatielening bij het vlaams woningfonds?

Gepost door: Vicky | 26-09-05

Ramen Een raam tot beneden kan niet groot genoeg zijn, laat dat licht maar binnenkomen ! Heerlijk in de zomer én in de winter :-)

Gepost door: KunstOf | 26-09-05

Raam Niet twijfelen, doen gewoon.

Gepost door: jonna | 29-09-05

Raam Ik zou ze ook gewoon doortrekken! Lekker veel licht binnen!

Gepost door: c-ke | 29-09-05

Schouwen Ziet er leuk uit!

Gepost door: Schouwen | 26-11-08

De commentaren zijn gesloten.